Chuť Guatemaly – tradiční mayské pokrmy

Slibovaný článek o tom, co jsem vařila v Guatemale a taky co dalšího jsme ochutnali. Musím říct, že nejvíc mi ale chutnala mexická kuchyně a nebo guatemalská jídla šmrnclá mexikem (což většinou byla). Co bylo zklamání bylo ovoce – rozhodně ne chutí, ale spíš tím, že skoro nikde nebylo k sehnání! Jen na trzích nebo v obchodech pro turisty. Místo stánků s ovocem jsme mnohem častěji potkali obchody plné chipsů a různých sladkostí. Bohužel, zdraví zubů u dětí ale i dospělých podle toho taky vypadalo. Dost smutný.

Co jsem se naučila uvařit:

PEPIÁN

Tradiční pokrm, který se připravuje z různých druhů papriček, 2 druhů rajčátek, dýňových semínek, sezamových semínek, česneku, guisquilu (zelenina podobná cuketě nebo dýni), cibule, brambor, kuřete, koriandru, kukuřičné mouky, skořice a hřebíčku. Ingredience se různě tepelně upraví a pak se všechny smíchají a rozmixují v omáčku (kromě masa, brambor). Je to výborný a na pohled to dost připomíná guláš 😀 ale jak vidíte, je to hlavně ze zeleniny a semínek.

 

 

GUTEMALSKÁ RÝŽE

…je vlastně rýže, která se nevaří v hrnci, ale restuje na pánvi a nechá podusit. Přidává se do ní mrkev, cibule, paprika, rostlinné máslo, sůl a opět guisqil.

 

TORTILLAS

Tortillas se vyrábějí z kukuřičné mouky a vody. Nepřidává se nic speciálního, ani sůl. Co je speciální je jejich zpracování kukuřice na mouku. Kukuřičná semínka nejdříve vaří, potom loupou a až pak melou na mouku. Tortillas tak mají hodně zvláštní chuť, takovou jak vařené vločky nebo kroupy! Tradiční je i jejich příprava – uplácání placky. A je to sakra těžký, ačkoliv to vypadá jednodušše.

 

ŘEPOVÝ SALÁT S KORIANDREM

Ježiši. Ten mi tak chutnal! Nevěděla jsem jak moc dobrý může být spojení řepy a koriandru! Přidává se ještě cibule, šťáva z limetek a sůl.

 

RELLENITOS DE PLATANO

A na závěr dezert! Rellenitos de platano, o kterých jsem vám už psala na fb/ig. Připravuje se tak, že ve slupce a ve vodě se skořicí a cukrem uvaříte platanos (což jsou spešl druhy banánů), potom je oloupete, rozmačkáte na hladkou kaši a z ní tvoříte placičky, které se plní čokoládovou směsí – ta se dělá tak, že ve vodě se skořicí necháte do hladka rozpustit kostky z 100% kakaových bobů a nakonec přidáte fazolovou pastu. Placičky směsí naplníte, uzavřete a smažíte na rostlinném oleji. Nečekala jsem, že takhle jednoduchý dezert bude tak moc dobrý, ale byla to vážně lahůdka!
A teda ta voda, ve které se vaří platanos se pak pije. Ne že by chutnala špatně – chutná dobře, jako skořicový čaj, ale osobně mi to nepřišlo zrovna hygienické pít vodu z převařených šlupek, které nevypadaly nic moc. Ale prý to guatemalci pijí kvůli obsahu draslíku a taky když potřebují ulevit po propařené nociTak až vás příště bude bolet hlava, můžete si zkusit převařit banány ve šlupcedejte vědět, jestli to pomohlo😀

Dál jsme ochutnali nejlepší burritos na světě, fajitas, úžasný ovocný koktejly – jednoznačně vede ten piña! Zmrzliny z ovoce, spoustu tortillas a avokáda, místní speciality, které nás moc nenadchly a taky pouliční jídlo (smažené). A vypili hodně, hodně kávy! Výborné kávy, připravované většinou metodou filtru nebo v mocha konvici. Takže já, která nemá ráda černou kávu, jsem pila povětšinou “cafe negro” a moc mi chutnalo! Prostě když je káva kvalitní a dobře připravená, tak je to něco uplně jinýho! I černý presso jsem zvládla.

 

tohle nikdy nezkoušejte pít. je to fakt nechutný, přísahám 😀 dávají tam tomat, sůl, koření a alkohol (pivo nebo tvrdej)…
Kokosová a mangová zmrzlina
jehněčí s guacamole
NEJLEPŠÍ. BURRITOS. NA SVĚTĚ. FAKT.

tacos a quesadillas

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*