Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara!
Jedno z mých úplně nejoblíbenějších jídel. Jejich chuť prostě miluju. Jsou tak krémové! Recept na ně vychází z jedné kuchařky, kterou jsem dostala už jako malinká, ale trochu jsem si jej ještě poupravila k obrazu svému (aby byl méně tučný), ale na chuti jim to vůbec neubralo! Naopak, ještě z toho mám lepší pocit. Italové by možná s mým receptem nesouhlasili, mně ale opravdu chutná; dokonce víc, než když jsem si je jednou dala v italské restauraci.

Recept je hrozně jednoduchý a celkem i rychlý 🙂 Hlavně na ně nepotřebujete nic zvláštního, což je super. Pro dvě osoby vám postačí:

Ingredience

  • ½ balení těstovin (spaghetti)
  • 1 velká cibule
  • 1 balení šunky
  • 1-2 lžíce řepkového oleje
  • 40g parmezánu
  • 1 vejce
  • 100-150ml 12% smetany
  • sůl, pepř, (česnek)

Postup

  1. Do velkého hrnce nalijeme vodu do ¾ a dáme vařit. Až voda vaří, přidáme 1 lžičku soli a těstoviny. Vaříme po dobu uvedenou na obalu, doporučuji tak, aby byly těstoviny al dente.
  2. Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kostičky, stejně tak šunku. Na pánvi rozehřejeme řepkový olej a cibulku na něm necháme zesklovatět (na mírném ohni, aby se nám nepřepálila). Přidáme nakrájenou šunku a necháme opéct (opět dozlatova). Kdo chce, může přidat i prolisovaný stroužek česneku.
  3. A do třetice si připravíme “omáčku”. V mističce rozmícháme vejce a přidáme smetanu, pepř a špetku soli. Promícháme.
  4. Nastrouháme si parmezán na jemno. Část si necháme na posypání těstovin a část dáme k vejci se smetanou.
  5. Až jsou těstoviny hotové, procedíme je a vrátíme zpátky do hrnce. Dle originálního receptu se má hned po slití přidat do těstovin kousek másla, aby se v nich rozpustilo. Tento krok jsem vypustila, protože mi to přijde zbytečný tuk navíc a na chuti to až takový rozdíl není. Fajnšmekři ať si ale máslo klidně přidají.
  6. Hned zezačátku, dokud jsou těstoviny ještě horké, vlijeme do nich připravenou “omáčku” z vejce, smetany a parmezánu. Přidáme opečenou cibulku se šunkou a promícháme.
  7. Můžeme servírovat. Nakonec ještě posypeme zbytkem parmezánu.

Tak to by byl můj způsob jak dělám špagety carbonara. A jak je připravujete vy? Podělíte se se mnou v komentářích? 🙂

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*