Jak dodržet předsevzetí a žít zdravěji?

A je to opět tady – nový rok, nový začátek, nová předsevzetí. Patříte mezi ty, kteří si každoročně sednou a sepíší nová předsevzetí na nadcházející rok, nebo to naopak neřešíte? Já osobně si myslím, že na sepsání si svých vizí, cílů, nebo snů a přání (alias předsevzetí), není vůbec nic špatného. Naopak, je to velice dobrý nástroj, který nám pomůže uspět, musíme ale vědět, jak ho správně používat. Ale nepotřebujeme k tomu zrovna nový rok nebo začátek měsíce, ikdyž chápu, že ten pocit “něčeho nového” má něco do sebe.

Nepamatuji si, že bych si někdy vyloženě sepsala novoroční předsevzetí (na papír). Letos to ale asi poprvé udělám #jdusdavem. Chci na to ale jít systematicky.

Od velkých cílů k menším

Mám určité představy, jak bych chtěla, aby můj život vypadal. Nejsou ale moc konkrétní. Je to spíš směska pocitů a zamlžených snových představ. Například “vidím” jak cestuji, nebo jak dělám svou vysněnou práci a baví mě to. To jsou ale jen vzdálené představy, které nemají moc konkrétní podobu a rychle mizí. Proto si chci obecně sepsat, co bych od života chtěla. Kam chci směřovat. Nebudu vám to tady asi dlouze vypisovat, proto to jen shrnu do tří kategorií pro příklad – ráda bych se zaměřila na budování toho, čím se chci v budoucnu živit, na cestování (v únoru Guatemala, jej!) a na osobní rozvoj aka jak být spokojenější, vyrovnanější a šťastnější.

To jsou moje obecné, trošku zkonkretizované, představy. Ideální by teď bylo, kdybych si ke každé z nich rozepsala více kroků a menších cílů, které mne k nim dovedou. A takhle bych pokračovala až do okamžiku, kdy bych měla seznam konkrétních věcí, které je nutné udělat, abych se posouvala směrem k mým cílům. Věci, které třeba můžu dělat každý den nebo několikrát do týdne – například každý večer před usnutím 20 minut číst knihu, nebo 10 minut meditovat. Důležité je stanovit si reálné kroky, které jste schopni dlouhodobě provádět. S tím se pojí i další odstavec o postupných změnách.

Postupné změny

Hrozně, hrozně, hrozně, hrozně moc důležité pravidlo. Postupné změny. Nepřepálit to hned na začátku. Protože co je pro vás důležité? Abyste byli schopni tato předsevzetí/cíle dodržet celý rok, nejlépe po zbytek života. Takže se chceme zaměřit na dlouhodobou udržitelnost. Z toho vyplývá, že si toho na sebe ze začátku nemůžeme vzít moc. Pravděpodobně bychom skončili moc brzo a úplně to vzdali. Proto je lepší postupně měnit návyky.

Radím vám, nepouštějte se do žádných extrémů, jako jsou radikální diety, detoxy nebo šílené cvičební programy. Akorát byste to přehnali. Každý má samozřejmě hranice i možnosti jinde, ale chci vás jen upozornit na to, ať to na začátek nepřeženete. Mnohem spolehlivější jsou postupné malé změny. Chcete jíst zdravěji? Co takhle nejdříve zjistit, kde děláte chybu? Až zjistíte, co děláte špatně, mnohem lépe se vám bude tato chyba napravovat. Například zjistíte, že většinu týdne zapomínáte snídat. Proto se nejdříve zaměříte na to, abyste se každé ráno v klidu a pořádně zdravě najedli. A takhle postupně můžete přidávat – zjistíte třeba, že večer jste toho snědli více, než byste chtěli, protože jste měli hlad. Zaměřite se proto na to, abyste jedli vyváženě a pravidelně po celý den a večer už neměli takový hlad, který by vás ovládl. Tímto způsobem si postupně osvojíte nové návyky.

Nejdůležitější na celém tomto procestu je, aby vás to bavilo. Zvolte si takové tempo, které vám bude vyhovovat a nebude vás konzumovat. Chcete se přeci cítit dobře, děláte to pro sebe, pro své zdraví a dobrou náladu. Tak si to nenechte zkazit. Věřte mi, nemusíte jet na 100 %. Stačí jet na 80 % a to dlouhodobě. Když se někdy budete cítit, že chcete přidat, můžete. Když naopak budete mít období, kdy to z nějakých důvodů nepůjde tak dobře, trochu uberte, nic se nestane. Lepší jet na 60 % než to úplně vzdát.
Hlavně si pamatujte, proč to celé děláte. Mějte důvod. Chcete se cítit lépe? Být zdravější? Být víc fit? Mít ze se be lepší pocit? Mít lepší náladu? Chcete být vyrovnanější a nestresovat se tolik? …

 

Kde začít?

Chtěli byste svoje stravovací a pohybové návyky změnit, ale nevíte, kde začít? Máte hned několik možností. Pokud si opravdu nevíte rady, doporučuji najít si svého odborníka, který vám v těžkých začátcích pomůže a bude odbornou oporou. Dále si můžete stáhnout výše zmiňovaný záznamový arch na mapování návyků zde. Chcete-li nějakou základní radu, co na začátek, podívejte se na 3 základní pravidla, jak se stravovat zdravě.

V blízké době chystám podrobnější článek o tom, jak si nastavit režim, pokud začínáte jíst (žít) zdravěji. Máte-li jakékoliv otázky, napište mi je do komentářů a já na ně co nejdříve odpovím 🙂

Kačí

UložitUložit

UložitUložit

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*