Přednáška Mýty ve výživě

V pátek 8. prosince jsem měla svou přednáškovou premiéru.
Na instagramu jste si odhlasovali článek na téma proč jsem přednášku udělala a o čem byla… trošku jsem se rozepsala (hlavně o tom, proč to celé dělám 🙂 ) tak snad nevadí. O čem je přednáška a jestli bude další se dozvíte na konci článku 🙂

V předávání informací, sdílení zkušeností a vědomostí, edukaci (nejen) v oblasti výživy vidím obrovský smysl a poslední dobou se stále více utvrzuji v tom, že to je právě to, co bych chtěla dělat ze všeho nejvíc. Když mohu sdílet to, co vím, a nejlépe pokud se vidíme osobně, opravdu upřímně mě to naplňuje. A s tímto (a nejen tímto) se pojí to, proč jsem se do toho celého vlastně pustila… proč píšu blog, fotím fotky na instagram a proč jsem uspořádala svou první přednášku. Uvědomila jsem si, že smysl, který v těchto aktivitách vidím, je mnohem důležitější než strach a obavy, které mám.

Kdo mě už nějakou dobu sledujete nebo mne znáte osobně, už možná víte, že tento blog jsem založila proto, abych uspokojila potřebu sdílet informace týkající se zdraví a výživy. A ne jen tak s někým, ale s lidmi, které o ty informace budou mít zájem. Zakládala jsem tyto stránky s myšlenkou, že budu lidem pomáhat… být zdravější, šťastnější, spokojenější, vyrovnanější. Že vám snad pomůžu vyznat se v té složité výživě o trošku víc a že si třeba díky mým článkům něco uvědomíte, že si v nich najdete “to svoje”. Viděla jsem v tom a stále v tom vidím ten největší smysl a tak trochu mé poslání.

Podle mého názoru totiž spousta z nás podceňuje prevenci a péči o zdraví. Často si důležitost zdraví uvědomíme až když o něj přijdeme. Vím, že někdy je třeba padnout na hubu, aby si člověk něco uvědomil, ale… nemůžeme přeci všichni přijít o zdraví a až potom si uvědomit jeho hodnotu.
S tím se pojí tzv. zdravotní gramotnost. Tento pojem označuje vlastně stupeň vzdělání v oblasti zdraví a schopnost porozumět a aplikovat tyto informace do svého života. Symbolizuje to ale i určité uvědomění. Uvědomění si důležitosti zdraví a především prevence a péče o něj. Zdravotní gramotnost je nedostatková vlastnost. A já bych si moc přála, aby se to zlepšilo. Aby široká veřejnost věděla o zdraví i výživě více, protože je to nesmírně důležité. Otázka zdraví se týká každého znás a to velice výrazně. Já mám hodnotu zdraví opravdu vysoko v žebříčku hodnot a myslím, že pokud ji tam nemáte i vy, určitě byste se nad tím měli zamyslet. Zdraví ovlivňuje celý náš život a pokud o něj přijdeme… minimálně se nemůžeme věnovat ostatním aktivitám na 100 %, ale může to dopadnout i hůř.

Proto na tohle všechno kladu takový důraz, proto si pořád myslím, že na zdraví záleží a chci tuhle myšlenku dál šířit.

Se zdravím, prevencí a péčí o zdraví se úzce pojí výživa, pohyb a psychohygiena. Na všechny tři aspekty se snažím na tomto blogu upozorňovat a věnovat se jim. To, že jsou důležité už víme. Ale kde je vhodné se o těchto tématech vzdělávat? Každý samozřejmě nemůže absolvovat na tato témata zaměřenou vysokou školu (jako třeba já)… A proto jsme tady my, studenti a absolventi lékařských fakult, zdravotnických oborů, nutriční terapie, fyzioterapie, medicíny… Abychom vám pomohli se v tom všem vyznat. Ono totiž informace na internetu na tohle nestačí… Spíš v tom dělají ještě větší zmatek. A právě proto, že na internetu dochází k šíření klamavých informací, mýtů a polopravd a to především co se týče lidského zdraví a výživy, proto jsem se rozhodla udělat svou první přednášku na téma Mýty ve výživě.

Na informacích, které se dočtete na internetu je problém v tom, že častokrát pocházejí z pochybných webů, které se snaží akorát nahnat si čtenost a tím pádem vyvolat pozornost šířením poplašných informací. Víte, svoboda názoru je jedna věc, ale v momentě, kdy to ohrožuje nejen svobodu, ale hlavně zdraví druhých, je to věc naprosto jiná. A tohle si autoři poplašných článků bohužel neuvědomují (teda doufám, protože jinak…) a pak dochází vlivem těchto mylných informací k přímému ohrožení zdraví a života lidí, kteří si to přečtou a uvěří tomu.

Co se týče zdraví to není stejné jako s ostatními tématy, ohledně zdraví nemůžete jen tak říct svůj názor… takhle to nefunguje. Lidské tělo funguje na základě určitých pravidel a v tomto případě nemůžeme vytvářet domněnky. Protože tyhle domněnky nás mohou o zdraví připravit. Když vám třeba paní s onkologickým onemocněním odmítne léčbu s vysokou pravděpodobností úspěchu, ale i dietní režim, který hraje v léčbě onemocnění obrovskou roli… je to fakt ke zbláznění. A je to strašně smutný… Bohužel se s tím setkávám často a co je nejhorší je ta bezmoc, když se k vám, jako ke zdravotníkovi, dostane člověk ovlivněný zprávami z médií a nechce přistoupit na léčbu, která by mu pomohla. V ten moment cítíte bezmoc, ale také máte za toho člověka na rozdíl od autorů článků, zodpovědnost.

Informace na internetu týkající se zdraví nás přímo ovlivňují. Ač se to na první pohled nemusí zdát. A z tohoto důvodu jsem se pustila do přednášek, jejichž cílem je tyto informace upřesnit, upozornit na to, co je pravda a co už pravda být nemusí. A na co si dát u těchto informací pozor.

Fakt to není sranda, když vidím, jak moc nás to může ovlivnit a jak fatální následky to může mít. Jaká všechna rizika nesou tyto mýty, jaká rizika nesou extrémní diety a stravovací směry, detoxikační produkty, vyřazování určitých potravin, živin nebo potravinových skupin… Moc bych si přála, aby se tato situace pohnula k lepšímu a aby se lidé nenechali tak snadno ovlivnit, aby si ověřovali informace, aby se snažili najít informace od odborníků, kvalitní a pravdivé. Aby používali zdravý rozum a nebyli líní si udělat vlastní názor…

 

 

 

 

 

 

 

 

Jsem strašně moc ráda, že tento pátek se našlo 20 takových lidí. Lidí, kteří se chtěli v oblasti výživy vzdělávat, dozvědět se nové informace. Opravdu mne moc těší, že si udělali čas a přišli. A doufám, že jim přednáška přinesla to, v co jsem doufala… nadhled. Doufám, že předala dostatek argumentů proč některé věci nefungují a že s sebou nesou veliká rizika, která za to nestojí. Že zdraví je nesmírně křehká a cenná věc.

Jsem vděčná za atmosféru, kterou jsem společně v pátek vytvořili, že jste měli spoustu úžasných dotazů a jsem ráda za všechny krásné ohlasy i konstruktivní kritiku.

Přednáška Mýty ve výživě se bude opakovat!

Pokud i vy se cítíte zmateni co se týče informací o výživě a chtěli byste se v ní lépe vyznat, vědět co je pravda a co mýtus, cítíte-li se zahlceni informacemi o výživě a nevíte čemu věřit… Chcete se konečně dozvědět, jak to tedy doopravdy je… Srdečně vás zvu na přednášku Mýty ve výživě, kterou plánuji uskutečnit v Brně. Máte-li to blízko, ráda vás uvidím.

Původně měla přednáška proběhnout 15.12., což bohužel z organizačních důvodů není nakonec možné. Pokud by se mi ale ozvalo minimálně 5 lidí, možná bych mohla přednášku udělat na začátku příštího týdne, ale spíš bych byla pro variantu přesunout akci na leden. Věřím, že i vám se to bude hodit spíše až po Vánocích 🙂
Takže, klidně mi napište, o jaké termíny byste měli zájem a já se pokusím vám přizpůsobit.

TÉMATA PŘEDNÁŠKY MÝTY VE VÝŽIVĚ budou následující:

  1. Škodí lepek? Jak to s ním doopravdy je?
  2. Je mléko nezdravé? Zahleňuje? aneb mýty a pravda o mléku
  3. Jak je to s překyselením organismu?
  4. Pravda a mýty o detoxikaci
  5. Mýty o sacharidech, tucích a bílkovinách, nebo třeba vyhladovění rakoviny…Na tato a další témata se společně podíváme a vysvětlíme si, jak to s nimi doopravdy je.Víte-li už teď, že byste měli o přednášku v Brně zájem, neváhejte mi napsat na e-mail katerina.kudlacova@icloud.com (klidně i s návrhem termínu) a já s vámi budu předběžně počítat. Do konce roku zveřejním událost na facebooku, kde budou všechny informace, včetně termínu a místa konání, vstupného, kapacity atd.Těším se na vás.
    Kačí

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*