Mindfulness, vděčnost a čerstvý vzduch

“Běžně, aniž bychom si to uvědomovali, plýtváme nesmírným množstvím energie, když reagujeme automaticky a podvědomě na vnější svět i své vnitřní prožitky.” – Jon Kabat-Zinn

Mindfulness, vděčnost a čerstvý vzduch aneb 3 věci, které můžete udělat pro své psychické zdraví!

 

Praktikování mindfulness, nebo-li meditace všímavosti, je něco, s čím jsem chtěla začít už dávno, ale pustila jsem se do toho teprve nedavno. A to hlavně díky Zuz a tímto jí děkuji za finální nakopnutí, které mě k tomu dovedlo.

Možná někdo už víte, že na střední škole jsem se hodně zajímala o psychologii, fascinovala mě lidská mysl a co všechno se v nás/v ní skrývá a chtěla jsem jít psychologii studovat… ve třeťáku jsem ale propadla výživě a zdravému životnímu stylu a své rozhodnutí změnila. Nicméně, k psychologii a osobnímu rozvoji mne to stále táhne a dokonce si myslím, že ke zdravému životu péče o naše psychické zdraví neodmyslitelně patří a proto bych se tomuto tématu ráda věnovala i zde, na blogu. Chci ale jen říct, že nejsem žádný expert a to, co tady budu psát a píšu, je víceméně z mé vlastní zkušenosti; a nebo třeba jako tento článek – něco, co bych se ráda naučila a sama to ještě úplně neumím, ale chci se s vámi o to podělit. A kdy jindy než třeba 10.10. kdy je vyhlášen Světový den psychického zdraví.

 

3 věci, které můžete udělat pro své psychické zdraví:

Vybrala jsem 3 tipy, které pro sebe můžete udělat a pomoct tak zlepšit a upevnit vaše psychické zdraví. Začneme tipem číslo 1, který jsem nedávno začala praktikovat já a musím říct, že jsem hned po týdnu (fakt, nekecám) začala vidět změnu a výsledky.

fotografie od @sheelachristyn

  1. Začněte praktikovat MINDFULNESS

    Praktikování “mindfulness” vlastně znamená meditační praxi. Konkrétně meditaci všímavosti. V podstatě to znamená to, že se snažíte maximálně soustředit na přítomný okamžik, pozorovat svoje myšlenky a nehodnotit je, nechat je prostě plynout. Vypadá to jednodušše, ale zas tak jednoduché to není. Ale co je nejtěžší – každý den si najít chvilku na meditaci. Před lety jsem se o meditaci snažila, ale moc mi to nešlo a hned jsem to vzdávala. Myslela jsem, že když neumím ukočírovat svoje myšlenky a nemyslet na nic, že to nezvládám a nemá smysl pokračovat. Naštěstí teď jsem si uvědomila, že je blbost takto přemýšlet. Nikdo není dokonalý a i praktikování mindfulness je třeba se naučit. Takže zezačátku vám to třeba nepůjde. Nebo třeba jo, ale potom nastane krize. Ale to vůbec nevadí… Hlavní je pokračovat. To, že vám to jeden den nejde přeci hned neznamená, že na to nemáte a že se to nikdy nenaučíte.Já osobně jsem na doporučení tentokrát začala s mobilní aplikací Calm. Takových aplikací existuje více, např. Headspace, Spire, Mindfulness, Meditation, Breathe, Simple Habit, ZMeditations a další. Některé jsou placené, některé zdarma, některé mají free trial. Můžete si tedy vyzkoušet více aplikací a pak si vybrat tu, která vám vyhovuje. Nebo nemusíte volit přímo mobilní aplikaci, ale třeba si najděte vedené meditace na youtube, či nějaké podcasty. Musím říct, že mi vedené lekce (že se řídíte pokyny lektora) obrovsky vyhovují. Sama nemám ještě takové schopnosti, abych dokázala meditační praxi řídit sama, ale když se nechám vést, dokážu se lépe soustředit a vydržet celou lekci.

    Sama jsem tomu nemohla uvěřit, ale už po prvním týdnu s každodenní 5-10 minutovou meditací jsem začala pozorovat malé změny. Je to zvláštní, ale je to jako by vám v hlavě něco seplo a najednou pozorujete sami sebe, svou mysl jak přemýšlí a říkáte si “No jo, ale vždyť nad tímhle jsem přemýšlela teď asi před hodinou, už nemá smysl nad tím přemýšlet znova, protože tím nic nevyřeším.” a řeknete jí, ať nad tímhle už nepřemýšlí, že už to dělala a že to nemá smysl, akorát byste se necítili dobře. A ona přestane. A to je přesně to, k čemu se vztahuje úvodní citát v tomto článku… najednou si začnete uvědomovat, začnete si všímat toho, nad čím přemýšlíte. Přestanete jet na autopilota. Dostanete kontrolu nad vašima myšlenkama. A když ovládnete svoje myšlenky, ovládnete svůj život. Ale chce to praxi. Hodně praxe.

    Takže, koho tohleto přesvědčilo, můžete začít třeba tím, že si stáhnete aplikaci. A nezoufejte, když to nezvládnete každý den. Já taky nemedituju, když jsem třeba nemocná a je mi špatně, ale pak se zase k meditaci vrátím, když je mi líp.

    A jestli vás to nepřesvědčilo, nebo chcete třeba vědět víc, doporučuju přečíst si knihu Život samá pohroma od Jon Kabat-Zinna (a neděste se toho názvu).

  2. Veďte si zápisník vděčnosti

    Five Minute Journal, populární deník vděčnosti, kam si každý den zapisujete, za co jste vděční, co byste ten den udělali jinak a co se vám naopak líbilo… Ale nemusíte si ho kupovat k tomu, abyste tohle mohli dělat. Můžete si vytvořit vlastní podle jejich vzoru, stáhnout si mobilní aplikaci (Grateful,…), nebo si pořídit třeba jen čistý sešit, do kterého si každý den napíšete 1-3 věci, za které jste vděční. Nebo si toho napište klidně víc, to je na vás, ale hlavně to pro začátek nepřepískněte. Nezapomeňte, že méně je někdy více a pokud si chcete vytvořit zdravý návyk, je lepší začínat malými změnami. Jedna věta denně stačí.

  3. Buďte více na čerstvém vzduchuTak otřepaná fráze, já vím. Ale tak moc pravdivá. Čerstvý vzduch umí opravdové zázraky. Už jen 20 minut denně stačí k tomu, abyste se cítili lépe. Navíc můžete a doporučuji vám to, spojit pobyt na čerstvém vzduchu s pohybem, který má na naši mysl velmi pozitivní vliv. Běžte se projít, zaběhat si, pracovat na zahrádku, vyvenčit pejska, nebo třeba alespoň vystupte cestou z práce o pár zastávek dřív a projděte se domů… uvidíte, že si vaše mysl krásně odpočine.

fotografie od @mimiikonn

To by bylo za mě pro dnešek vše 🙂 Máte vy nějaké osvědčené tipy po kterých je vaší hlavě líp? Budu moc ráda, když napíšete do komentářů a podělíte se se mnou i s ostatními, vzájemně se tak obohatíme 🙂

Přeji krásný zbytek dne
Vaše Kačí

UložitUložit

UložitUložit

2 Comments

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*