Káva: účinky a kolik jí můžeme denně vypít?

Ani nevím, kde začít. O kávě by se toho dalo napsat tolik! Asi začnu na úplném začátku… Co je vlastně káva?

Káva je v dnešní době velice oblíbený nápoj, který se vyrábí z plodu kávovníku, což je keř, kterého po celém světě najdeme až 60 různých druhů. Nejčastěji se však setkáváme se dvěma nejznámějšími druhy – arabikou a robustou. Arabika zabírá většinou světové produkce a je charakteristická svým aromatem, jemnou chutí a nižším obsahem kofeinu. Načež robusta má poněkud drsnější chuť, vyšší obsah kofeinu a je často používána pro instantní kávy. Nejznámějšími producenty kávy jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie, dále pak Etiopie, Indonésie, Indie, Guatemala, Keňa, Kostarika či Jamajka.

Dříve jste se možná často doslechli, že pití kávy je škodlivé. Řeknu vám tajemství, jo?

Vždycky, ale opravdu VŽDYCKY záleží na množství. Když někdo vypije 5 a více káv denně (a ještě k tomu vykouří krabku cigaret), asi to nebude nic dobrého pro jeho zdraví. Úměrné pití kávy je však zcela v pořádku. Ba dokonce může být prospěšné.

Teď ovšem mluvím o pití kvalitní kávy. Pokud si dopřáváte kávu, ve které je pomale více mléka a cukru/sirupu než samotné kávy, k tomu třeba ještě sladký zákusek…tady už se samozřejmě o prospěšných účincích kávy bavit nemůžeme.

 

Kofein obsažený v kávě má povzbudivé účinky na organismus. Z tohoto důvodu se stala káva tak oblíbenou, ale rozhodně to není jediná výhoda, kterou nám může nabídnout. Káva je i velice chutná a působí na naše smysly. Mimojiné se ukazuje, že pití kávy zlepšuje krátkodobou paměť, snižuje riziko Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby.

 

Kolik kávy můžu denně vypít?

V roce 2015 zveřejnila EFSA (European Food Safety Authority), že denní dávka kofeinu do 400mg a jednorázová dávka 200mg nemají negativní vliv na zdraví dospělého člověka.

Pro představu obsah kofeinu na 100ml kávy:

  • espresso – 74mg
  • překapávaná káva – 49mg
  • instantní – 44mg

Je těžké říct kolik šálků kávy si můžete denně dopřát, každá káva totiž obsahuje jiné množství kofeinu, záleží na mnoha faktorech jako je způsob výroby kávy, druh, způsob přípravy a podobně. Nesmíme také zapomínat na další potraviny a nápoje, které obsahují kofein, například čokoládu či energetické nápoje, které se do denního příjmu kofeinu také počítají. V neposlední řadě nemůžeme hodnotit pití kávy pouze dle obsahu kofeinu, protože obsahuje spoustu dalších látek, například antioxidantů, ale také třeba cafestrolu či dalších látek z řad pyrazinů, furanů, aldehydů a ketonů a fenolických sloučenin.

Pozor bychom si měli dát zejména na fakt, že kofein zrychluje metabolismus, což může mít negativní účinky zejména v případě, že si ke kávě dopřejeme i něco sladkého a kofein způsobí rychlejší nárůst glykémie. Z tohoto důvodu můžeme také pociťovat nějakou dobu po dopití kávy únavu, nebo dokonce hlad či chuť na sladké.

 

A ještě malý bonus. Je to pro mě teď aktuální téma, protože jsem se nedávno vrátila z Kypru, kde jsme si připravovali pravou, nefalšovanou tureckou kávu, ke které se pojí takový malý tradiční rituál, tak vám o ní teď něco málo povím 🙂

 

TRADIČNÍ TURECKÁ KÁVA,

kterou jsem dostala od mé turecké kamarádky, se kterou jsme se seznámily na Kypru. A musím říct, že jsem nečekala, že turecká káva bude tak výborná. Když mi někdo u nás nabídne “turka”, ihned odmítám, nechutná mi. O to víc mne překvapilo, že mi tradiční turecká káva od místních opravdu chutnala a je to asi jediná káva, kterou ráda piji bez mléka.

Turecká káva se připravuje speciálním způsobem. Nejdříve odměříte kolik potřebujete vody (pro jednoho jeden malinkatý šálek) a dáte ji do kastrůlku. Na jeden šálek přijde jedna lžička turecké kávy a chcete-li, můžete přidat cukr. Ve studené vodě vše promícháte, ale pozor – nesmíte míchat když se začne voda zahřívat, to byste vše zničili. Studenou vodu necháte zahřát, aby pěnila, ale nevařila se. Přesný postup je ukázán ve videu, pokud by vás to zajímalo detailněji tady:
https://www.youtube.com/watch?v=q2w3gElN3II

 

V Turecku ale pití kávy není jen pití kávy. Je to rituál. Turkové z kávy věští budoucnost.
Kávu musíte dopít opravdu důkladně, aby zbyl jen “lógr” a žádná voda. Poté šálek obrátíte vzhůru nohama a položíte na podšálek. Musíte počkat cca 10 minut, až poté můžete šálek zvednout. Turkové pak z obrazců, které se v šálku vyrýsovaly, věští budoucnost. Je to tradiční umění, které jak nám bylo vysvětleno, se dědí v tureckých rodinách. I naše kamarádka Ayla nám z šálků vyvěštila a musím říct, že to byl velice zajímavý zážitek…

UložitUložit

UložitUložit

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*