Co je důležitější při hubnutí – strava nebo cvičení?

Je důležitější strava nebo cvičení, když chci zhubnout? Jde zhubnout jenom cvičením? Zhubnu bez cvičení, jenom úpravou jídelníčku? Jak to vlastně je?

Otázka 1: Jde zhubnout jenom cvičením?

Odpověď: Ano.

Otázka 2: Jde zhubnout jenom úpravou jídelníčku?

Odpověď: Ano.

Na tyto otázky se často ptáte. Stejně tak se mnozí ptají, zda lze zhubnout pouze běháním, nebo cvičením doma, nebo třeba jen procházkama. Pak jsou časté dotazy typu: zhubnu když vyřadím lepek? maso? pečivo? mléko? (dosaď si oblíbenou potravinu)…Všechno je to stejné. Ano, můžete zhubnout jak pouze cvičením, tak pouze úpravou jídelníčku a to z jednoho prostého důvodu – vytvoříte si kalorický deficit. Cvičením jednodušše zvýšíte svůj výdej energie, úpravou jídelníčku zase pravděpodobně snížíte svůj energetický příjem. Obě cesty tedy vedou ke ztrátě hmotnosti. Nemusíte nutně cvičit, pokud chcete zhubnout, stejně tak se nemusíte nějak radikálně omezovat v jídle. Ideální ale je, zaměřit se jak na stravu tak na pohyb. Většinou nás totiž nezajímá pouze hmotnost, ale spíše celkový vzhled. V takovém případě pak rozhodně doporučuji cvičení, díky kterému získáme více svalové hmoty, a tím pádem i vytvarujeme tělo. Cvičení však má mnoho dalších benefitů, na které se už tolik pozornost nesoustředí… Například nám zlepšuje celkovou kondici, což má pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém; při cvičení se také uvolňují endorfiny a proto má pozitivní efekt i na naši psychiku. Navíc když si pomyslíte, že jste udělali něco dobrého pro svoje tělo a zdraví, hned máte lepší náladu, nemám pravdu? Cvičení je mnohem víc než jen svaly, nebo hubnutí.

Způsob stravování je však neméně důležitý. Chceme přeci tělu dodat všechny potřebné živiny, aby správně fungovalo. Nezdravým životním stylem ale svoje tělo správně nevyživíte a projeví se to i na vašem zevnejšku. Opět nemusíme hledět jen na proces hubnutí, ale zkusme si všímat i dalších prospěšných věcí, které nám změna jídelníčku může přinést. Lepší zdraví, více energie, větší výkonnost a soustředěnost, lepší nálada, krásná pleť a vlasy,… Je toho opravdu mnoho. Když si uvědomíte, co všechno vám zdravý životní styl může přinést, a nebudete to dělat jen s cílem zhubnout, uvidíte, že vám to půjde mnohem lépe!

Doporučení: Pokud vám to vaše situace dovoluje, doporučuji začít postupně jak s úpravou vašeho stravování, tak s pravidelnou fyzickou aktivitou. Nemusíte hned dodržovat extrémní diety, nebo hned zítra začít chodit do fitness centra. Pomalé změny stačí a věřte mi, že když změna bude postupná, mnohem více se vám vryje do paměti a z malinkatých změn se stanou zvyky. Najděte si pohyb, který vám vyhovuje a začněte trochu více přemýšlet nad tím, jak jíte. Pomalu, ale jistě se posouvejte dál…

Snad se vám článek líbil. Budu ráda za sdílení či komentáře 🙂
Kačí

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*