10 JEDNODUCHÝCH PRAVIDEL K PREVENCI ONEMOCNĚNÍ SRDCE

Onemocnění srdce a cév (kardiovaskulární onemocnění) jsou nejčastější příčinou úmrtí. Jo. Takový infarkt myokardu, hypertenze nebo cévní mozková příhoda teď docela frčí. Očividně lidé dělají něco špatně. Pokud vám na vašem zdraví záleží a třeba máte někoho ve svém okolí nebo rodině, kdo trpí hypertenzí nebo se mu již stala nějaká kardiovaskulární příhoda a chtěli byste se tomuto riziku v budoucnu vyvarovat, mám pro vás 10 jednoduchých pravidel, které můžete postupně aplikovat do vašeho každodenního života a snížit tak riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

blogkvo

Nejdříve si řekněme, co nám všechno v budoucnu hrozí, ať máme pořádnou motivaci! 😀

  • ischemie myokardu a následný infarkt myokardu
  • ischemie (dolních) končetin
  • cévní mozková příhoda (“mrtvice”)
  • hypertenze, která zvyšuje riziko výše zmíněných onemocnění

Tato onemocnění se většinou rozvíjejí na podkladě aterosklerózy. Ateroskleróza je proces, při kterém dochází k poškozování cév a k ukládání tukových částic a dalších krevních komponent na poškozenou stěnu cév. Trvá to dlouhá léta a vznik a rozvoj aterosklerózy ovlivňuje více faktorů, mezi které také patří faktory životního stylu, jako je: vysoký cholesterol, hypertenze (vysoký krevní tlak), diabetes mellitus (inzulinová rezistence a hyperinzulinémie), nedostatečná fyzická aktivita, kouření, abdominální obezita, nadměrný příjem tuků ve stravě (zjm. nasycených), nedostatečný příjem vlákniny a některých vitaminů (skupiny B), nadměrný příjem soli, alkohol, ale také genetika, věk a pohlaví.

Pokud se ateroskleróza rozvine v plné šíři, krev nemůže dostatečně protékat cévami a do tkání se nedostává dostatek kyslíku, což vede k ischemii. Může dojít k ucpání cévy a k odumření tkáně (infarkt), případně k utrhnutí aterosklerotického plátu, který může být přenesen krví jinam a napáchat tam neplechu.
A to my nechceme. Takže se budeme řídit podle následujících 10 pravidel:

 

10 jednoduchých pravidel:

  1. Udržujte si normální tělesnou hmotnost. Rychlým ukazatelem může být výpočet BMI, které by se mělo pohybovat u dospělých osob mezi 18 – 25.

  2. Nepřekračujte v příjmu tuků 30 % z celkového denního energetického příjmu.

  3. Snižte konzumaci nasycených mastných kyselin (palmový a kokosový olej, živočisné tuky) a zvyšte konzumaci nenasycených (rostlinné zdroje).

  4. Dodržujte pravidelnou fyzickou aktivitu, nejlépe aerobního charakteru (každý den alespoň 30 minut)

  5. Konzumujte dostatek vlákniny (30g denně u dospělých) – např. ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, ořechy a semena, luštěniny

  6. Nepřekračujte denní dávku soli 5g. Preferujte sůl obohacenou jódem. Můžete zkusit použít spíše bylinky, koření nebo česnek pro zvýraznění chuti (místo soli).

  7. Nepřekračujte denní tolerovanou dávku alkoholu 20g u mužů, 10g u žen (cca 3dc vína, 1 (malé) pivo)

  8. Nekuřte.

  9. Zvyšte konzumaci mořských ryb a rybích výrobků z důvodu obsahu omega 3 mastných kyselin.

  10. Omezte příjem jednoduchých cukrů.

    .

 

That’s it! <3

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*