Chcete zhubnout? Nejdříve se zamyslete

Nový rok přináší i nová předsevzetí, a mezi ty nejčastější patří hubnutí a změna životního stylu. Jestliže jste se právě rozhodli, že v roce 2017 se sebou konečně něco uděláte a začnete žít zdravěji, gratuluji vám, právě jste udělali první krok! 🙂

Než se však plni odhodlání a nadšení vrhnete do změny, ještě než vyházíte všechny sladkosti ze svých spíží a zapřísáhnete se, že už si nikdy do pusy nedáte dort a na hranolky se už vživotě ani nepodíváte… prosím vás, než se vrhnete do nějakých extrémů, abyste se zamysleli.

tape-403593_640

Je úžasné, že jste se rozhodli žít zdravěji a lépe. Taková změna potřebuje notnou dávku odhodlání a také spoustu investovaného času. Budete potřebovat i dávku trpělivosti, protože výsledky se nedostaví tak rychle, jak si teď myslíte. Jednou budete nahoře a jednou zase dole. Ale když to nevzdáte, nakonec svého cíle dosáhnete. Jen je potřeba být připraven a postupovat správně.
Extrémy nikdy nevedou k ničemu dobrému. Rychlé velké změny nejsou dlouhodobě udržitelné a nesou s sebou rizika. 

Navíc, extrémní diety jsou velmi omezující. Dříve či později začnete přísný režim porušovat. Z porušení ale začnete mít výčitky, protože jste se přece odhodlali, že teď to vydržíte, že budete lepší. Začne vám být ze sebe zle, budete smutní, zklamaní a cesta za novou postavou bude tatam.
Ale co kdybyste na to šli jinak! Co kdybyste si řekli, že budete dělat malé změny a postupně je na sebe nabalovat? Nebylo by to lepší?
Nejdříve si osvojit jeden návyk, třeba že zvýšíte konzumaci ovoce a zeleniny. Až si na tento návyk zvyknete, můžete přidat další a takto postupovat dál a dál… Věřte mi, že změna se dostaví.

Co myslíte? Jsou lepší extrémy, nebo postupné osvojování si zdravých návyků?

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*