JÓGA NA SRÍ LANCE

Jóga na Srí Lance byl velký zážitek. Samozřejmě nelze to brát tak, že jóga bude po celém ostrově stejná, jako byla naše zkušenost. Lekce jógy se vždy odlišují ne druhem jógy, ale lektorem. Každý lektor má svůj vlastní styl a lekce probíhá odlišně.
Každopádně to pro nás byla jiná lekce, než jakou známe z Evropy, respektive z České republiky.
 
Byla mnohem víc zklidněná, mnohem víc zaměřená na výdrž a trpelivost, a mnohem víc soustředěná.

jogasri-compressor
P.S. Fotka je po skončení lekce. Liborek je nadšenej, já s lehce zoufalým výrazem, protože mi ty 3 hodiny daly fakt zabrat 😪😅Ale myslím, že moříčko za náma to všechno vylepší 😁

 

Byla JINÁ.
 
A byla krásná. Úplně na začátku jsme pronesli modlitbou v buddhistickém chrámu a následně jsme se pomalou chůzí přenesli do předcvičovací místnosti. Bylo nás pomálu, a tak to bylo celé velice komorní a řekla bych i lehce intimní.
 
Ještě před začátkem nám bylo vysvětleno, že jóga není pouze tělesné cvičení, jak ho známe z Evropy (což už dávno vím), ale že je to primárně cvičení mysli. Snaha potlačit ego.
Lekce začínala zpěvem?(anglicky chanting) indických manter. Což navozovalo velmi spirituální atmosféru a zároveň nás to dostávalo do rozpaků, protože jsme slova neznali, a přesto jsme je měli opakovat.
Byl to ale přesně ten typ jógy, který jsem vždycky chtěla zažít. Ta pravá, indická, pradávná jóga, která zahrnuje právě “chanting mantras” a zaměřuje se jak na tělesnou stránku, tak na tu duchovní. Tento typ jógy se u nás moc často neobjevuje.
 
Po skončení zpěvu následoval pozdrav slunci. Naučili jsme se několik verzí a opakovali jsme je tolikrát, že už si to snad ani nepamatuju. Jenom vim, že z nás pěkně lilo 😀 
 
Poté jsme zkoušeli několik jógových ásan. Většinu z nich jsem dělala poprvé, a to nejsem v józe žádný nováček. Hlavní ale bylo, vydržet v pozici nejméně 1 minutu a opakovat ji minimálně 3x. Byla to fuška.
 
Nakonec jsme se opět zklidnili, a to především brousením správné dechové techniky a konečným zpěvem mantry “Om”. Tento zážitek byl pro mě asi nejsilnějším. Naprosto tělesně uvolněná po předešlém cvičení a soustředěná jsem se zklidnila a pouze tiše opakovala “Oommmm”… Nevěřila bych, jak spojení dvou písmen “o” a “m” může mít tak obrovský efekt. Hruď se mi celá rozezněla a rozvibrovala. Cítila jsem neuvěřitelnou energii… a klid.
Zkuste si to. Vážně to neuvěřitelně rozezní celé vaše tělo a polije vás vlna klidu 🙂 
 
 

Celá lekce trvala přes 3 hodiny.

Co vy a vaše zkušenosti s jógou?
Máte-li jakékoliv dotazy, mile ráda je zodpovím, pište! 🙂

Vaše,
K.

 

.

UložitUložit

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*