Žijte v přítomném okamžiku

Žijete v přítomném okamžiku? Nebo vás pronásledují vzpomínky na události v minulosti? Zaměřujete se moc na budoucnost a stále nějak nejste spokojení?

Nejste spokojení s tím, co je právě teď?

Řeknu vám, taky jsem s tím měla velký problém. Ten se ale začal lepšit. A jak se to stalo? Základním podnětem pro změnu a přeprogramování v mé hlavě bylo přijmutí samy sebe takové, jaká jsem.

Přijmula jsem své dobré stránky, ale i ty špatné a odpustila si. Ale to rozhodně neznamená, že se nebudu snažit být lepší! Vždycky se budu snažit své dobré stránky vyzdvihnout nad ty špatné. Paradoxem je, že když se přijmete takoví, jací jste, půjde vám to zlepšování mnohem snadněji 🙂 Nebo alespoň mě to tak připadá. Přirozeně se projevují moje lepší vlastnosti.

Nevím úplně, jak to s tím souvisí, ale díky přijmutí sama sebe jsem se zlepšila i v dalších věcech a jednou z nich je právě umění žít v přítomnosti.

Už dlouho se snažím žít v přítomném okamžiku. Jsem si vědoma toho, že by to tak mělo být, ovšem pořád se mi to tak nějak úplně nedařilo realizovat.

Poslední dobou, ani nevím jak, prožívám přítomnost mnohem snadněji. Cítím se mnohem více přítomna v daném okamžiku, než kdy dřív. Daný okamžik vědomě prožívám, soustředím se na něj a snažím se si ho uvědomovat.

  –

DŮLEŽITÉ JE SNAŽIT SE VYŘADIT Z MYSLI VŠECHNY MYŠLENKY, KTERÉ NÁM UTÍKAJÍ JINAM – DO MINULOSTI ČI DO BUDOUCNOSTI.

Možná proto mi to dělá takový problém. Jsem totiž obrovský snílek. Jsem naivní a důvěřivá a taky citlivá. Stejně tak, jako mne pronásledují moje sny, mne pronásledují i situace z minulosti, které pro mne měly význam, nebo se mne určitým způsobem dotkly.

Snažím se ale od těchto myšlenek vědomě oprostit. Od myšlenek na minulost mi hodně pomohlo přijmutí samy sebe, jak jsem již psala výše. Vracím se do minulosti jen tehdy, potřebuji-li si urovnat věci v hlavě a poučit se ze zkušeností.

Teď musím zapracovat ještě na té budoucnosti, pořád (skoro!:P) lítám v oblacích.

Hlavní ale je…

…abyste byli sami sebou! Nehrajte si na to, že jste někdo jiný. Stejně nakonec nebudete šťastní. Přijímejte se, mějte rádi sami sebe. Zlepšujte se, jděte kupředu. A hlavně…užívejte si život naplno!

Vím, že to vždy nejde. Ale když to zrovna jde, užívejte si ho jak nejvíc dovedete. Dělejte to, co vás baví a naplňuje. Plňte si své cíle, a ne cíle někoho jiného. A plňte je teď. Neodkládejte to na jindy.

A co když to zrovna nevyjde? Nevadí. Vyjde to jindy. Poučte se ze své zkušenosti; příště budete silnější.

Krásné nedělní dopoledne,

vaše K.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*