Quinoa & Co dům dal

Přeji krásnou slunečnou neděli!

Můj plán na dnešek byl jasný – začít s jednou ze semestrálních prací. No, jak si jistě umíte představit, plán hned ze začátku nevyšel 😀

Víkendové vyspávání se trochu protáhlo, pečení snídaně také, no a najednou byl čas na oběd!

Zvolila jsem quinou. Sama jsem ji zatím nikdy nevařila, jen jsem ji ochutnávala od kamarádů. Takže jsem rovnou dala vařit celý pytlíček bílé quinoy a uvidíme, jak s ním naložím.

Quinoa, neboli merlík čilský je rostlina, která je využívána především jako obilovina a to hlavně v Latinské Americe. Avšak botanicky to obilovina není, jedná se o pseudoobilovinu.

Quinoa neobsahuje lepek a je proto vhodnou potravinou pro trpící celiakií. Obsahuje důležité vitaminy, například thiamin, riboflavin, kyslinu listovou, beta-karoten, vitamin C, alfa-tokoferol.

Semena obsahují 60% škrobu, 23% bílkovin, 5% sacharidů a 4-9% tuků. Podle OSN je quinoa klasifikována jako potravina obsahující vysoké procento bílkovin a je jednou z plodin zařazených do programu Fair Trade.

Moje první setkání s quinoou na slano bylo bezvadný! Páni. Jako fakt. Tak jemná a přitom výrazná, oříškovo-máslová chuť, no mňam!

A v jakém jsem ji měla podání?

Quinoový salát ala Co dům dal.

Ingredience:

quinoa
čerstvý listový špenát
½ cibule
stroužek česneku
žampiony
cherry rajčátka
okurka
olivy
koření: pepř, sůl, kari

Kari koření krásně podtrhuje chuť quinoy a se špenátem na česneku a cibuli se krásně doplňuje. Za mně fakt mňamka 🙂

K.

quinoa salat

One Comment

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*