Celiakie I.

Jelikož jsme ve škole probírali celiakii a celkem mě toto téma zaujalo, našla jsem si o tom pár informací a sepsala ty nejzákladnější, abyste byli v obraze.

Celiakie, neboli nesnášenlivost lepku (též celiakální sprue, glutenová enteropatie, glutenová intolerance), je onemocnění, při kterém lepek (gluten) při jeho trávení v tenkém střevě vyvolává imunologickou odezvu.

U celiaků dochází při trávení lepku k autoimunitní reakci – tkáň tenkého střeva je napadána imunitním systémem, čímž dochází k poškozování (vyhlazování) střevní sliznice a zanikání střevních klků. Následkem toho je porucha, respektive snížené vstřebávání živin a vody.

Při neléčené nebo ještě nezjištěné celiakii dochází v důsledku poruch vstřebávání živin k malnutrici, střevním potížím a může vést i k nádorovým onemocněním tenkého střeva. Též dochází k mimostřevním (Duhringova nemoc, Crohnova choroba, autoimunitní onemocnení – např. zánět štítné žlázy, biliární cirhóza) a dalším projevům.

A co je to ten lepek?

foodalert

Lepek, nebo-li gluten, je bílkovina nerozpustná ve vodě, která se vyskytuje v obilí. Nejvíce je obsažen v pšenici, poté v žitu a minimálně v ječmeni a ovsu.

Lepek je směs bílkovin prolaminů a glutelinů.

– pšenice obsahuje prolamin gliadin

– žito obsahuje prolamin sekalin

– ječmen obsahuje prolamin hordein

– oves obsahuje prolamin avenin

Prolaminy způsobují celiakii – nesnášenlivost lepku. Naopak gluteliny – například u pšenice je to glutenin – způsobují alergii na lepek.

Jaký je rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek se dozvíte již v příštím článku!

Pokud se vám tento článek líbil, budu ráda, když zanecháte komentář:)

Díky!

Zdroje: www.freegluten.cz a informace ze školy

UložitUložit

One Comment

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*